Είναι γεγονός πως όταν μιλάμε για σχέσεις επαγγελματικές, συναδελφικές και διαχείριση έμψυχου δυναμικού τα πράγματα δυσκολεύουν , πόσο μάλλον όταν μιλάμε για οργανισμούς του δημοσίου .
Η διαχείριση του έμψυχου δυναμικού σε έναν οργανισμό είναι πολύ σοβαρό θέμα , για τον εκάστοτε υπηρεσιακό προϊστάμενο αλλά κυρίως για τον εκάστοτε αιρετό που αναλαμβάνει επιτελική θέση .
Ο υπηρεσιακός προϊστάμενος είναι κάπως πιο εύκολο να διαχειριστεί το δυναμικό , γιατί υπάρχει η σχέση συναδελφικότητας που κάνει γνωστό τον ένα στον άλλο , η εργασιακή εμπειρία του τομέα αλλά και γενικά του δημοσίου , η εξειδίκευση κτλ .
Για τον πολιτικό προϊστάμενο όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα , πιο σύνθετα . Γιατί εκτός του ότι δεν υπάρχουν τα παραπάνω, σε πολλές των περιπτώσεων , υπάρχει και η πίεση των αποτελεσμάτων , μιας και η εύρυθμη λειτουργία και η παραγωγή έργου προς όφελος του τόπου αλλά και τις εφαρμογής του προγράμματος – στόχου που έχει τεθεί από την πολιτική ηγεσία πέφτει στις πλάτες του . Η πολιτική ηγεσία έχει επίσης και την υποχρέωση να απολογείται στους πολίτες , να δίνει λόγο για κάθε επιτυχία ή αποτυχία αλλά και την καθημερινή σχέση πολίτη – υπηρεσιών .
Γιαυτό η μεγαλύτερη επιτυχία ενός αιρετού – πολιτικού είναι να πετύχει το μέγιστο από τις υπηρεσίες του προς όφελος του τόπου και του πολίτη , ενώ ταυτόχρονα να είναι αποδεκτός – αρεστός και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες σε ικανοποιητικό βαθμό . Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για όσους ασχολούνται με τα κοινά , για όσους φυσικά θέλουν να αφήσουν θετικό αποτύπωμα και πραγματικά να προσφέρουν .
Αλλά είναι ταυτόχρονα και από τα πιο δύσκολα στοιχήματα , απαιτεί αντίληψη , εμπειρία διοίκησης – διαχείρισης έμψυχου δυναμικού , επιμονή , προσήλωση και γνώση του στόχου . Στην ουσία η σωστή και επιτυχημένη διοίκηση είναι ταλέντο και είναι άσχετη με τις προσωπικές επιδιώξεις ή την ατομικότητα . Αν δεν έχεις διοικηθεί και κατόπιν διοικήσει , είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστείς και να βρεις την χρυσή αυτή τομή που θα κρατά τις απαιτούμενες ισορροπίες .
Είναι εύκολο από την έξω πλευρά ο καθένας να κριτικάρει , να αναθεματίζει ή να χειροκροτεί αλλά το πιο πιθανό είναι πως θα κάνει λάθος , μιας και αγνοεί την πραγματική εσωτερική εικόνα και λειτουργία του οργανισμού , οπότε ας κρατήσουμε όλοι χαμηλούς τόνους σε τέτοια θέματα που έχουν να κάνουν με αποφάσεις αιρετών στην διαχείριση προσωπικού δημοσίων οργανισμών .
Και μην ξεχνάμε πως ο πολιτικός προϊστάμενος ελέγχεται από τους πολίτες , για το έργο που παράγει για τον τόπο και αυτό πρέπει να ελέγχουμε όλοι σε έναν αιρετό . Για την εσωτερική διαχείριση υπάρχουν τα αρμόδια υπηρεσιακά και πολιτικά όργανα ικανά να πάρουν θέση όπου , όσο και όταν αυτό απαιτείται !!!